Start » Branża eventów spotkań, Imprezy firmowe, Imprezy integracyjne, motywacyjne, Przyjęcia okolicznościowe, Wydarzenia

Laureaci I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu

29 października 2010 1 747 views 0 Komentarzy

W dniach 21 – 23 października br. niemal 3000 poznaniaków i turystów miało okazję degustacji oraz oceny dań kuchni włoskiej, serwowanych w 8 poznańskich restauracjach. Specjalne festiwalowe dania w bardzo atrakcyjnej cenie 10 zł! przygotowały restauracje: Girasole, Umberto, Cafe Bordo (wszystkie trzy z ulicy Żydowskiej), Tivoli (ul. Wroniecka, ul. Naramowicka, ul. Św. Czesława oraz ul. Ściegiennego), Fidelio (ul. Garbary), Roma (ul. Półwiejska), LaLucciola i Villa Magnolia (obie z ul. Głogowskiej).

Serwowane w Villi Magnolia danie: ?Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami? wg przepisu Jamiego Oliviera zostało przez gości ocenione najwyżej co dało restauracji miano ?Najpopularniejszej Restauracji I Festiwalu Smaków Włoskich 2010?.

Wśród gości odwiedzających restauracje w ciągu 3 dni trwania Festiwalu znalazło się również 10 osobowe profesjonalne jury, które dokonywało ocen festiwalowych dań i restauracji w 4 kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi.  W skład jury weszli: Kurt Scheller (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel Kurt Scheller Academy w Warszawie), Paweł Kibart (szef kuchni elitarnego klubu tenisowego Sinnet z Warszawy, absolwent renomowanej szkoły gastronomicznej w Serramazzoni we Włoszech), Hanna Szymanderska (słynna pisarska książek kulinarnych), Krystian Szopka (szef kuchni Hotelu Sheraton Poznań), Marcin Antoniewski (szef kuchni z Wrocławia), Andrea Parolo i Anna Ładyńska (promotorzy włoskiej sztuki kulinarnej w Polsce, właściciele portalu kuchniawloska.com), Agnieszka Ochniak (redaktor naczelna platformy gastronomicznej Papaja.pl), Edyta Czerwińska (redaktor naczelna miesięcznika Poradnik Restauratora) oraz krytycy kulinarni z Poznania Anna i Marcin (redaktorzy ZjescPoznan.pl).  Opinie jurorów na temat festiwalowych dań nie były jednoznaczne. Pełni wrażeń z odwiedzin w restauracjach jurorzy żywo dyskutowali nad ostatecznym wynikiem, co w rezultacie przyniosło zwycięstwo Cafe Bordo Ristorante. Danie ?Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem? autorstwa szefa kuchni Cafe Bordo – Pasquale Alvino, otrzymało miano ?Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010?. Maltagliatti to według włoskiej tradycji nierówne resztki ciasta, które pozostawało gospodyniom po zrobieniu lasagne  lub tagliatelle.

Strony: 1 2

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Komentarze są niedostępne.